Республикалық ғылыми, ақпараттық-танымдық, педагогикалық журналы
Бүгін:
+7 (778) 313 55 04 martebe2000@mail.ru

ЖАЗБАША КӨБЕЙТУ МЕН БӨЛУ

 

 

 Зулпукарова Роза Сейдиновна  

Қызылордв облысы, Шиелі  ауданы
           № 219 Ы. Алтынсарин атындағы қазақ орта мектебі

 

 

 



Күні:

22.04.17 ж.

Сыныбы:

3 «В»

Пәні:

Қызықты  арифметика

Сабақтың  тақырыбы:

Жазбаша  көбейту  мен  бөлу

Сабаққа  негізделген  оқу
мақсаттары:

--Барлық  оқушылар: көбейту  мен  бөлу амалдарының  ауызша  және
   жазбаша (баған) түрлерін  біледі.
--Көптеген  оқушылар  көбейту мен бөлуді жазбаша түрде бұрыштап
   бөлуді біледі.
--Кейбір оқушылар үш таңбалы сандарды екі таңбалы сандарға көбей-
   ту,бөлуді баған түрінде орындай алады.

Тілдік мақсат:

Оқушылар сабақ барысында математикалық жаңа терминдерді пайда-
ланады: баған түрі, бұрыштап бөлу,

Тыңдалым мен жазылым бойынша ұсыныстар: сабақ барысында топ-
пен жұмыс кезінде есептер шығару, айту, дәлелдеу.

Жетістік критериилері:

Тапсырмаларды орындау барысында  баланың  сыни  ойлау дағдысы
қалыптасады.

Алдыңғы оқу:

3- сыныпта математика пәнінен өтілді: III- тоқсан.

                                                                     Ж  О  С  П  А  Р

Жоспарланған
уақыт

                   Жоспарланған жаттығу, ескертпелер

     Ресурстар

Басы:

  5 м.






7м.




Ортасы




8м.














8м.










5м.











7м.




5м.

                             I.Ұйымдастыру  кезеңі.
-- Психологилық  трининг.
    Балалардың назарын сабаққа аудару масатында түрлі сұ-
    рақтар қойылады.
-- Әр түрлі таңбалы сандарды пайдаланып топқа бөліну.
     I.   топ: екі таңбалы сан.
     II.  топ: үш таңбалы сан.
     III.топ: төрт таңбалы сан.
                             II.Өткенді қайталау.
-- «Зымыран сұрақтар». (15 сұрақ.)
-- «Бас бармақ» әдісін қолдану.
--  Ой қозғау: «Жабық сұрақтар» көмегімен тақырыпты ашу.
     Жазбаша көбейту мен бөлу.
                            III.Жаңа сабақ.
     Топтарға тапсырмалар түсіндіріледі.
                                1 - тапсырма.
     I.топ: бөлуді баған түрінде орындау.
            402:2=201    622:2=311    464:2=232    76:2=38    
            66:3=22        906:3=302    84:4=21
     ІІ.топ: көбейтуді  баған түрінде орындау.
            314x2=628   424x2=848   91x2=182     44x2=88
            35x2=70       320x3=960   330x3=990
     ІІІ. топ: қалдықпен бөлуді баған түрінде орындау.
            45:2=27,1    453:2=276,1    85:2=42,1    847:2=423,1
            95:3=31,2    445:4=111,1    69:4=17,1
 --«Басбармақ» әдісін пайдалану.  
                                2 - тапсырма.
                                 Мәтін есеп.
      Қайрат екі күнде  86 теңге жұмсады. Осылайша жұмсаса,
      үш күнде ол қанша теңге жұмсайды?
      Шарты: 2 күнде – 86т.    Шешуі: 86:2=43
                    3 күнде - ?т.                      43:3=129т.
                                3 – тапсырма.
                    Салыстыру. (өлшем бірліктері)
      І.топ: уақыт өлшем бірлігі.
                              2 сағ. 30 мин. > 95 мин.
                              4 тәул. 23 сағ.<   5 тәул.
      ІІ.топ: ұзындық өлшем бірлігі.
                              24м  5дм = 245 дм
                              3м  8дм > 379 см
      ІІІ.топ: салмақ өлшем бірлігі.
                              2 кг  400г < 3 кг
                              3 ц  10 кг < 350 кг
                                4 – тапсырма.
                   Логикалық  сұрақ.
      Мына фигурадан қанша шаршы шыаруға болады?


















 «Екі жұлдыз бір тілек» Білімді бағалау.

                         IV. Қорытынды.
                                5 - тапсырма.

-- Жеке жұмыс.
    Тест: «жабық сұрақтар».
-- Өзін-өзі бағалау.
                        V. Рефлексия: жазылған жауаптар тілек
                                                   ағашына ілінеді.  
-- Не білдің?
-- Не үйрендің?
-- Не үйренгің келеді?
                        VI. Үйге тапсырма: баған түрінде көбейту  
                                                             және бөлу.   



Сұрақтар


Сандар



Сұрақтар








Парақшалар









Мәтін
















Сурет











Тест парақшасы




Стикерлер


Күнделік





 

                       
 Тест: «жабық сұрақтар»

 

Сұрақтар

Дұрыс

Дүрыс
   емес

1. 9 x 8 =72

 

 

2. 60 : 3=22

 

 

3. 33 = 9

 

 

4. 92 =81

 

 

5. 1км = 2000м

 

 

6. 1кг  = 1000г

 

 

7. 3сағ.=200мин.

 

 

8. Тік төртбұрыштың   барлық  қабырғалары  тең.

 

 

9. Көбейткіштердің орны ауыс
    қанымен  мәні өзгермейді.

 

 

10. Кез – келген санды   0-ге
      көбейткенде
      0-дің өзі шығады.

 

 

 



4- тапсырма.
                                       Жеке жұмыс.
                                       Тест.  7  сұрақ.
                                   -- Өзін- өзі баалау.
                                        5- тапсырма.
                                       Логикалық тапсырма


 

Пікір қалдыру

Код көрсетілмесе, бетті қайта жаңартыңыз